VI ERBJUDER TVÅ SKANDINAVISKA UTBILDNINGAR:
HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET
&
NATURBRUKSPROGRAMMET (LÄRLING)

OM HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

Efter tre år på Utsiktens gymnasiala yrkesutbildning är du skandinavisk friluftsguide.

Vi lägger fokus på den skandinaviska traditionen inom skidåkning, vandring och paddling men utbildningen innehåller också delar som surfing och klättring. I årskurs 3 kan du välja idrottsspecialisering mot SKIDOR eller KLÄTTRING.
Grundläggande kunskaper inom turism, naturguidning, marknadsföring, entreprenörskap, värdskap, service m m förbereder dig för att arbeta inom upplevelseturism i hela Skandinavien. Du kan hantera de skandinaviska språken och har fått förståelse för Skandinavien som arbetsmarknad. 15 veckors praktik ingår i utbildningen.

 

Givetvis läser vi också teoretiska ämnen som matematik, engelska, tyska, samhällskunskap, historia mm. Du kan också göra tillval i svenska, vilket efter avslutad utbildning ger dig allmän högskolebehörighet och möjlighet att om du vill studera vidare på högskolor i hela Skandinavien.


Vi är en resande skola. Vi tror att man lär sig bäst genom egna upplevelser och att i verkligheten praktisera det man ska lära sig. I stort sett varje vecka är vi ute i naturen eller gör studiebesök kopplade till utbildningen . På tre år blir det mängder av kunskaper, upplevelser, intryck och erfarenheter

OM NATURBRUKSPROGRAMMET

Naturbruksprogrammet  (LÄRLING) med inriktning trädgård och underhåll “för dig som vill satsa på en växande bransch och ha naturen som arbetsplats”. Den gröna sektorn är en växande bransch i Sverige och övriga Europa. Behovet av utbildad personal är stort.

Är du en person som gillar att vara aktiv och arbeta med kroppen, är du intresserad av naturen och växter!
Då kan naturbruksprogrammet/lärling vara ditt gymnasieval.
På utsikten läser du naturbruksprogrammet som lärling.
Det innebär att du gör ena hälften av din utbildning på en arbetsplats där du lär dig yrket “på riktigt”.

Andra hälften läser du de gymnasiegemensamma ämnena på skolan tillsammans med dina klasskompisar. Att vara lärling är ett annat sätt att läsa på gymnasiet, du kommer att ha både klasskamrater och arbetskamrater. Lärlingsutbildning innebär alltså inte att man går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. Fördelarna med att vara lärling är att du får en yrkesexamen från gymnasieskolan och goda kontakter inom arbetslivet som vidare kan ge dig chans att få jobb direkt efter gymnasiet.
En annan fördel är att du som IärIing kan få 1 000 kronor per månad i lärlingsersättning (utöver studiebidraget)!